4 Kasım 2011 Cuma

CIA Twitter ve Facebook'tan da izliyor

CIA Twitter ve Facebook'tan da izliyor. CIA'in Kindar Kütüphanecileri takip ediyor izliyor.
CIA'in (Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı) Virginia’da bir sanayi sitesindeki gizli bir binada sosyal medyayı anbean izlediği ortaya çıktı. Her gün 5 milyon “tweet” tarayan Amerikalı ajanlar, Obama’nın bir konuşmasının ardından Twitter’da Türkçe olarak yayınlanan “İsrail’i kayırıyor” gibi eleştirileri bile not etmişler.

ABD merkezli uluslararası haber ajansı Associated Press, 11 Eylül saldırılarının ardından hazırlanan raporun önerileri doğrultusunda Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) tarafından oluşturulan “sosyal medya istihbarat merkezine” giren ilk medya kuruluşu oldu. CIA, ABD’nin Virginia eyaletinde ismi verilmeyen bir sanayi sitesinde, yeri açıklanmayan bir tuğla binada konuşlu ‘Açık Kaynak Merkezi’nde bulunan ajan ekibi, Twitter başta olmak üzere sosyal medyayı sürekli izliyor.

Kendilerini “kindar kütüphaneciler” olarak tanıtan istihbaratçı ekibi, Arapça’dan Çince’ye dek onlarca dilde günde 5 milyon ‘tweet’i tarıyor. Twitter’ın yanı sıra Facebook, internet sohbet odaları, gazeteler ve haber kanalları gibi diğer açık istihbarat kaynaklarını da tarayan ekip, elde edilen verileri söz konusu bölgelerde CIA’in yaptığı telefon dinlemeleriyle karşılaştırararak doğruluyor. Ardından o bölgedeki olası değişim ve devrim işaretleriyle ABD çıkarlarına yönelik tehditler analiz ediliyor.
Merkezin direktörü Doug Naquin, “Mısır’daki isyanın patlak vermek üzere olduğunu önceden görmüştük. Sadece devrimin tam zamanını tespit edemedik” dedi. Naquin’e göre Farsça, sosyal medyanın en büyük üçüncü dili. Virginia’da masa başında bulunan ekibin yanısıra, dünyanın dört bir yanındaki ABD elçiliklerinde de sisteme katkı sağlayan analistlerin bulunduğu belirtildi. Bu faaliyetlerden elde edilen veriler, ABD Başkanı Barack Obama’nın günlük istihbarat brifinglerinde'de kullanılıyor.
Türkiye de izlemede
Mesela El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in geçen mayısta Pakistan’da öldürülmesinin ardından Twitter’daki Urduca ve Çince yorumların çoğu olumsuzmuş. Haberde, Obama’nın bu operasyondan sonra Ortadoğu konularında verdiği bir demecin ardından da Twitter’da 24 saat içinde Türkiye, Mısır, Yemen, Cezayir, Körfez ve İsrail’den ağırlıklı olarak olumsuz yorumlar gelmiş. Türkçe ve Arapça tweet’lerde, Obama’nın İsrail’i kayırdığı öne sürülürken, İbranice mesajlarda onun Arap yanlısı olduğu savunulmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumla