1 Kasım 2011 Salı

Albümin Üretimi Pirinç ile Albümin Üretildi

Albümin diye de bilinen serum albümini, insan ve diğer memeli hayvanların kan plazmasında bulunan en yaygın proteindir. Kanda bulunan proteinlerin %60'ını oluşturur. Ayrıca, doku sıvılarında, özellikle kas ve deride, az miktarda göz yaşı, ter, mide suları ve safrada da bulunur. Vücuttaki toplam albüminin %30-40'ı kandadır. Yağ asitleri ve çeşitli başka maddeleri kanda taşımasının yanı sıra en önemli işlevi, kan ile doku sıvıları arasında suyun dengelenmesini sağlamaktır.
Albüminin Tıbbi Kullanımı
Kan plazması hayat kurtarıcı bir tedavi aracı olmasına rağmen elde edilmesi zor ve çabuk bozulan bir üründür. Plazmanın yararlı özelliklerine sahip olan, ve ondan daha kullanışlı plazma bölümleri bulmak için yapılan araştırmaların sonucunda, 1940'lı yıllarda Edwin J. Cohn albüminin kan plazmasından saflaştırılma yöntemini icat etmiştir. Albümin belli durumlarda kan plazmasının yerini alabilen mükemmel bir madde olduğu görülmüştür. Başlıca kullanımı travma, ameliyat, kan kaybı ve yanık tedavisinde kan hacminin arttırılması veya sabit tutulması içindir. Hastada kötü beslenme, susuzluk, kronik enfeksiyon, karaciğer veya böbrek bozuklukları durumunda da kullanılır. Ayrıca aşıların bozulmasını engellemek için de albümin kullanılır. Cohn'un saflaştırma yönteminin keşfi ikinci Dünya Savaşına rastlamasından dolayı Amerikan devleti ilaç şirketlerinden bu yöntemi hızla ticarîleştirmelerini istemiştir. Günümüzde dünya çapında yılda 500 ton albümin üretilir.

Pirinçten albümin üretildi
Çinli bilim insanları, genetik değişikliğe uğrattıkları pirinçten serum albümin elde etti. Yaşamsal önem taşıyan bu protein, karaciğer hastalığı bulunan fareler üzerinde denendi.
pirinç

İnsan serum albuminin şematik gösterimi
Ankara - Vuhan Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir kilo pirinçten 2,75 gram albümin elde etti. Araştırmayı yöneten Yang He, elde ettikleri albümini, karaciğer hastalığı bulunan fareler üzerinde denediklerini, yaşamsal önem taşıyan bu proteinin işe yaradığını gördüklerini belirterek, pirinçten kazanılan albüminin doğalıyla aynı etkiyi gösterdiğini, herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmadığını bildirdi.

Kan ile doku arasındaki sıvı dengesini sağlayan, kanda moleküllerin taşınmasından sorumlu olan albüminin, ağır karaciğer hastalıkları veya diyalizde yaşamsal önem taşıyan ilaçların temelini oluşturduğunu ifade eden bilim adamları, kan plazmasından albümin elde edilmesinin zahmetli ve uzun bir süreç olduğunu kaydetti.

Bu süreçte albümine virüs bulaşma ihtimalinin de her zaman bulunduğunu belirten bilim insanları, genetiği değiştirilmiş pirincin ucuz bir albümin kaynağı oluşturabileceğini ifade etti.

Bilimciler yıllardır bakteri, maya veya genetiği değiştirilmiş bitkilerden albümin elde etmenin yollarını arıyor. Ancak şu ana kadar etkin ve ucuz bir yol bulunamadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumla