2 Aralık 2011 Cuma

Salamworld İslami Facebook Pek Yakında Açılacak

İslam coğrafyasının sosyal paylaşım sitesi olmak için yola çıkan “salamworld.com”,yayına başlamak için geri saymaya başladı. Site “helal internet” sloganıyla İslam dünyasındaki boşluğu doldurmayı hedefliyor.
Salamworld
“salamworld.com” isimli sosyal paylaşım sitesinin, İslam dünyasının dört bir yanından iş adamları ve entelektüellerden oluşan bir kurucular heyeti bulunuyor. Bunlardan biri de sitenin aynı zamanda ortaklarından olan Dağıstanlı iş adamı Ahmed Azimov. Azimov, sitenin kurulması aşamasında İslam coğrafyasını gezdiklerini ve özellikle gençlerin sosyal medyadan beklentilerini yerinde tespit ettiklerini söyledi.

Müslüman gençlerin çoğunlukla Amerikan kökenli sosyal medyaya karşı güven sorunu olduğunu belirten Azimov, “Gençler, bu sitelere girdikleri kişisel bilgilerin güvende olduğuna inanmıyor. Pek çok genç, bu sitelerde İslami grupların belli bir sayıya eriştiği anda kapatıldığını, buna mukabil İslam karşıtı grupların teşvik edildiğini gözlediklerini söyledi. Biz salamworld.com olarak, en büyük önemi güvenliğe veriyoruz. Kişisel bilgiler ticari amaçla kullanılmayacak” dedi.
İnternet sitesinin bir “kendini geliştirme platformu” olacağını söyleyen Azimov, internetin çocukların yetişmesindeki rolüne ünlü aktör Brad Pitt'i örnek gösterdi. Brad Pitt'in çocuklarını internete sokmayacağını açıkladığını söyleyen Azimov, “Değerlere önem veren insanlar batıda da var” diye konuştu.

Hem ticaret, hem hizmet

“salamworld.com”un sadece hizmet amacı gütmediğini, ticari başarıyı da hedeflediğini belirten Azimov, “Başarılı ticaret, İslam'a hizmete de katkı sağlar. İslam dünyası yeni teknolojilerde geride kaldı. Bu mesafeyi kapatacağız” dedi.

Dünya çapında pek çok büyük şirketin “salamworld.com”a ortak olmak için girişimde bulunduğunu ifade eden Azimov, “Bizim değerlerimiz, kriterlerimiz var. Bunlara uyan herkesle ortaklık yapabiliriz ama bunlara uymayanları reddettik” şeklinde konuştu.

Sitenin kuruluşunda İslam dünyasında 2006 yılından beri denenen çeşitli sosyal medya projelerinden elde edilen tecrübeyle yola çıktığını ifade eden Azimov, Arap coğrafyasında “Arap Baharı” olarak nitelenen halk hareketlerinin bu girişime hız verdiğini ve sosyal medyanın önemini gösterdiğini söyledi.

700 milyon Müslüman internet kullanıcısı

Dünyada 1,5 milyar Müslüman bulunduğunu, bunların yüzde 54'ünün 25 yaşın altında olduğunu ve 250-300 milyon Müslümanın internet kullandığını belirten Azimov, önümüzdeki 10 yıl içinde Müslüman internet kullanıcılarının sayısının 700 milyonu bulacağını öngördüklerini kaydetti.

Azimov, “salamworld.com” olarak hedeflerinin, bu kitleye güvenli, zararlı içerik barındırmayan, politik ve coğrafi engelleri kaldıran bir internet platformu sağlamak olduğunu söyledi.

Azimov, sitenin 3 yıl içinde 30 ile 50 milyon arasında üyeye ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti.

“salamworld.com”un merkezinin İstanbul olacağını, Moskova ve Kahire'de ise birer ofisinin bulunacağını belirten Ahmet Azimov “İstanbul'un, hem dünyada, hem de İslam dünyasında çok özel bir yeri var. Ayrıca Türkiye güvenli ve istikrarlı bir ülke. Baskı yok. Demokrasi var. Ayrıca Türkiye, İslam dünyasında en çok internet kullanıcısı olan 3 ülkeden biri. Bu nedenle merkezimizi İstanbul olarak belirledik” şeklinde konuştu.

“İslami sanal dünya” oluşumu

Azimov'un verdiği bilgiye göre, son yıllarda ortaya çıkan ve hızla gelişen “Helal ekonomi”nin internet ayağı olmayı hedefleyen “salamworld.com”, “helal internet hizmetleri” sunacak ve giderek bir “İslami sanal dünya” oluşturacak.

Misyonu “Gerçek değerlerin güçlendirilmesi, ümmeti sanal dünyada birleştirmek, haramı engellemek ve barış ile uyumu korumak” olarak açıklanan sitenin, Müslümanlar arasındaki dil, coğrafya ve ideoloji sınırlarını kaldırması amaçlanıyor.

“salamworld.com” projesi Azerbaycan, Mısır, İngiltere, Almaya, Hindistan, Kazakistan, Özbekistan, Malezya, Pakistan, Rusya, İspanya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden uzmanların bulunduğu uluslarararası bir ekip tarafından geliştiriliyor.

Sitede, İslami topluluklar kendi sayfalarını oluşturabilecek, üyelerini yönetebilecek, bilgi dolaşımını kontrol edebilecek ve kendi içeriğinin sorumluluğunu üstlenebilecek.

8 dilde yayın

Sitede İslam kültürüne ait kitaplardan oluşan bir kütüphane, kullanıcıların ortaklaşa geliştireceği “wikipedia” benzeri bir İslam ansiklopedisi, tanınmış akademisyen ve uzmanlara soru yöneltilebilecek interaktif bir danışma bölümü yer alacak.

Bunun yanı sıra İslam coğrafyası şehirlerini tanıtan rehberler, online video yayınları, haber bölümleri, eğlence ve eğitimi birleştiren oyunlar, online eğitim modülleri ve hac ile umre ziyaretleri için yardım bölümleri de sitede bulunacak.

Sitede, online “helal alışveriş” araçları kullanılacak ve İslami “altın dinar” fikrini temel alan yenilikçi bir ödeme sistemi geliştirilecek.

Başlangıçta 8 dilde yayın yapacak site, 2012 yılı başında 500 bin kullanıcıyla test yayınına başlayacak, 6 ay içinde ise gerçek yayına geçecek.
A.A.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumla